Tanım: Sıvı ve alkolle karışan, eter ve kloroformda çözünmeyen, renksiz bir higroskopik sıvı.
Kullanım alanları: Doğada gliserin, katı ve sıvı yağ moleküllerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. İnsan vücudu tarafından enerji kaynağı veya yapıtaşı olarak kullanılmaktadır. Ürünlerin bünyesindeki su içeriğini koruyan özelliği sayesinde şekerlemeden, unlu mamüllere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Genel bilgi:Gliserin kozmetiklerde , ilaçlarda, diş macununda, esterlerde, sıvı sabunlarda, tütün ürünlerinde gıda ürünlerinde bileşen kullanılmaktadır. Ayrıca poliester, poliüretan ve alkid reçinesi formülasyonlarının üretiminde bir ara madde olarak kullanılır. Yapıştırıcılarda nemlendirici; yüzey aktiflerde gliserol esterlerinin üretimi, tekstilde, kaplama ve mürekkeplerde dağıtıcı ve gıda bileşenleri olarak kullanılmaktadır.
Gıda üretiminde bir solvent, nemlendirme ajanı (özellikle pişirilmiş gıdalarda) ve şuruplarda bir bileşen oalrak kullanılır. Tatlandırmada ve renklendirmede gliserol bir solvent olarak rol oynar. Şekerlemelerde gliserin şekerin kristalizasyonunu engeller. Dondurmada yapıyı iyileştirir ve daha az kullanımına izin verir.
Yağlayıcılar ve makine yağları:
Gliserol, yağın başarısız olacağı durumlarda bir yağlayıcı olarak kullanılır. Oksijen kompresörlerinde kullanımı tavsiye edilir çünkü gliserol oksidasyona mineral yağlarından daha dirençlidir. Tekstil endüstrisinde, gliserol çoğunlukla eğirme ve örmede tekstil yağları olarak adlandırılanlarla ilişkili olarak kullanılır.
Muhtelif kullanımları:
Otomatik sistemler için antifriz akışkanları, cam için donma giderme, buz kırma ve elektrolitik akışkanlarda kullanılabilir. Çimento bileşiklerinde bulunur, özellikle tüpler ve alıcılar için olan gliserinlitharge çimentolarında, valf tamiri, boru ekleme çimentosu, kalorifer çimentosunda kullanılmaktadır. Diğer kullanımları boya spreyleme için bileşikler, civa termometrelerinin üretimi, elektriksel ekipmanlar, ve yağ rafineri ekipmanlarıdır. Gliserin sabunlar ve sentetik deterjanlar gibi temizlik maddelerinde bulunur. Emülsifiyerlerde, wax emülsiyonlarında, ve cilt koruyucularında ıslatıcı ajan olarak kullanılır. Gliserin, ayıraç kimyasallarının, temel boyaların ve muhtelif kimyasalların üretiminde, asfalt bileşiklerinde, kömür katranı inceltici, seramikler, fotoğrafik ürünler, yangın geciktiriciler, kil modelleme, deri ve ahşap muamelesi ve yapıştırıcılarda kullanılabilmektedir.
Kişisel bakım ürünlerinde:Kozmetikte, cildi yumuşak tutar ve vücut ve traş kremlerinde kullanılır. Diş macununda oluşan temel maddedir ve macunun istenen pürüzsüzlüğünü ve viskositesini korur.
Gliserin mantardan yapılmış conta ve yaprakların üretiminde bir plastikleştirici ve nemlendirici olarak görev alır.
Tütünde: Tütün ürünlerinde bir nemlendirme ajanı olarak kullanılır. Çiğneme tütünü işlendiğinde gliserin tatlılık ekler ve dehidrasyonu önler. Ayrıca sigara kağıtlarında bir plastikleştirici olarak kullanılmaktadır.
Üretan polimerleri: Gliserol üretan polimerleri için polieterlerde önemli ve gerekli bir yapılandırma bloğudur. Polimerler bazında gliserol rigit üretan köpüklerini üretmek gibi bazı uygulamalarda kullanılır.
Gliserol ayrıca sarma ve paketleme materyallerinde de kullanılmaktadır. Et kaplama ve bazı özel tipteki kağıtlar, bu ürünlere sertlik vermek için bir plastikleştiriciye ihtiyaç duyar.
AEROSİL 200
SODYUM KARBONAT
ALKAN SÜLFONAT
Alkyl Polyglycoside
ALUMINUM SULFATE
AMONYAK
AMONYUM BİFLORÜR
AMMONIUM CHLORIDE
AMONYUM PERSÜLFAT
AMMONIUM SULFATE
Benzalkonium chloride
BEROL 226
BONCUK KOSTİK
BORAKS DEKAHİDRAT
BUTİL ASETAT
BUTYL DİGLYCOL
BUTYL GLYCOL
ZINC OXIDE
CMC , FİYAT ve ÖZELLİK
COCONUT DIETANOLAMINE
IRON SULFATE
DEMİR ÜÇ KLORÜR
DİPROPİLEN GLİKOL
E.D.T.A.-EDTA
ESTERQUAT
ETHYL ACETATE
Formic Acid %85
PHOSPHORIC ACID %85
GLİSERİN FARMA
HAFİF SODA
HYDROGEN PEROXIDE
HİDROKSİ ETİL SELÜLOZ
İZO PROPİL ALKOL
KALSİYUM KARBONAT
KALSİYUM KLORÜR
KOKOYAĞI ASİDİ
KÖPÜK KESİCİ
LABSA
LİKİT KOSTİK
MAGNEZYUM KLORÜR
MAGNEZYUM OKSİT
MAGNEZYUM SÜLFAT
METİLEN KLORİT
MONO ETHANOL AMİNE
MONOETİLENGLİKOL
MONOPROPİLEN GLİKOL
NAFTALİN SÜLFONAT
NİTRİK ASİT
NP 10 (NONYONİK)
NP 6 NONİYONİK (6 MOL)
OKZALİK ASİT
OLEİK ASİT
PAYET KOSTİK
PEG 40-H CASTOROIL
PEG 400
PERKLORETİLEN
METİLEN KLORİT
Polyvinyl Alcohol
POTASYUM HİDROKSİT
POTASYUM KARBONAT
POTASYUM PERSÜLFAT
POTASYUM SORBAT
POTASYUM TRİPOLİFOSFAT
SEDEF
SİTRİK ASİT
SLES 28
SLES 70
SODYUM BENZOAT
SODYUM BİKARBONAT
SODYUM BİSÜLFAT
SODYUM GLUKONAT
SODYUM HEGZAMETAFOSFAT
SODYUM HİDROKSİT
SODYUM HİDROSÜLFİT
SODYUM KÜMEN SÜLFONAT
SODYUM LAURİL SÜLFAT
Sodium Meta Silicate
SODYUM PERKARBONAT
SODYUM PERSÜLFAT
SODYUM SİLİKAT
SODIUM SULFATE
SODYUM TRİPOLİFOSFAT
STEARİK ASİT 18.43
STEARİK ASİT 18.65
SULFAMIC ACID
SÜLFÜRİK ASİT
TARTARİK ASİT
TRİETANOLAMİN %85
TRİKLORETİLEN
TRİSODYUM FOSFAT
TRİSODYUM SİTRAT